Populisme – med fokus på Europa

Ved Lars Johannsen, lektor i statskundskab Aarhus Universitet

Torsdag d. 16. marts 2023 kl. 14-16

Sted: Svendborg Seniorakademi, Ørkildsgade 21, Svendborg.

 

Populisme deler vandene. Svækker populismen demokratiet med ”Fake News,” kontroversiel opførsel, uansvarlige økonomiske politikker og splittelse, eller er populisme en kraft som giver stemme til nye bevægelser og ’genstarter’ det politiske system?

Populismen er aktuelt, men er også gammel. Vi kender til populisme helt tilbage fra Romerriget, 1800-tallet og før den 2. Verdenskrig, men i de senere år har en bølge af populisme skyllet verden rundt. Donald Trump i USA, Filippinernes Rodrigo Duterte, Evo Morales i Bolivia, Brexit, Ungarns Victor Orbán og Syriza i Grækenland, er blot nogle eksempler. Også i norden debatteres populisme i form af Sverigedemokraterne, De Sande Finner, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Foredraget tager udgangspunkt i populisme som et verdensomspændende fænomen og stiller skarpt på, hvad populisme egentligt er. Er der tale om det samme fænomen verden rundt, eller adskiller populisme sig fra land til land og fra kontinent til kontinent?

Fra det globale bevæger foredraget sig til det lokale og undersøger de forskellige former for europæisk populisme og de konsekvenser, populisme har for europæisk samarbejde, grundlæggende værdier, økonomi og demokrati.

 

Pris: 30 kr. for medlemmer af Svendborg Seniorakademi, 60 kr. for ikke-medlemmer.

Foredraget er arrangeret af Svendborg Seniorakademi i samarbejde med Svendborg Folkeuniversitet.