Færgebyen Frederikshavn

Fredag d. 28. april 2023 kl. 19.30-21.00

Sted: Danhostel Svendborg, Vestergade 45, Svendborg

Ved Ved Erik S. Christensen, fhv. arkivleder ved Kystmuseet, cand.phil. 

Entré: 50 kr. Billetter købes ved indgangen.

 

"Frederikshavn er da havnen for dampskibene, som på få timer vil danne bro mellem Norge, Sverige og Danmark – og den tid vil komme! – ". Sådan skrev eventyrdigteren H.C. Andersen efter at have besøgt Frederikshavn på sin Jyllandsrejse i 1859. Frederikshavn blev nordens færgemetropol som forudsagt af H.C. Andersen. I 1980’erne var der flere end 24 færgeanløb og afgange i døgnet til Larvik, Oslo, Göteborg, Læsø og Hirsholmene. Og i dag passerer mere end 1,8 mio. passagerer gennem Frederikshavn om året.

   Under Englandskrigen var Fladstrand vigtig for paket- og post-trafik mellem Danmark og Norge. En trafik, der søgtes opretholdt efter krigen, og Frederikshavn blev i 1820’erne en del af den internationale post- og passagertrafik mellem Norge og Hamborg. Efter flere tilløb blev Frederikshavn i 1850erne fast dampskibshavn for trafikken mellem København og Oslo over Frederikshavn.

   Det er dog ikke kun på det trafikale område, Frederikshavn har sat sine spor i det nordiske samarbejde. I 1936 byggede Frederikshavn værft det første passagerskib – Kronprinsessan Ingrid – hvor biler kunne køre ombord. Året efter fik den nystartede forbindelse til Larvik bygget verdens mest moderne færge. Designet af skibsarkitekten Knud E. Hansen som hans første, men ikke sidste skib til Frederikshavn. Knud E. Hansens verdensberømte firma blev senere hovedarkitekt for de store Stenafærger, som sejler i hele Europa.

   Frederikshavn blev også udvandrerby, ikke mindst for svenske udvandrere, med direkte forbindelser til New York, eller indirekte med DFDS til Newcastle.

 


Foredraget er arrangeret af Dansk Lokalhistorisk Forening i samarbejde med Svendborg Folkeuniversitet. Det er en del af Dansk Lokalhistorisk Forenings årsmøde 2023.