Hvor længe kan vi og vores celler leve?

Foredragsholdern

 

Tinna V. Stevnsner er cand.scient. og har en ph.d. grad i molekylærbiologi. Hun gennemførte sit ph.d.-studie ved National Cancer Institute, NIH, i USA og har efterfølgende været på flere forskningsophold på henholdsvis National Institute of Aging og University of California i USA. Siden 2020 har Tinna V. Stevnsner været professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet. Her forsker hun i, hvordan kroppens celler vedligeholder deres arvemateriale, DNA’et, og hvordan vedligeholdelsesprocesserne forandrer sig, når man bliver ældre. Hun er forfatter til tæt på 100 videnskabelige artikler, og hun værdsætter også at formidle sin forskning via populærvidenskabelige medier.

 

Kaare Christensen er læge, ph.d., dr.med. og har siden 1998 været professor ved Syddansk Universitet i Odense. Han er forfatter til flere populærvidenskabelige bøger herunder 'Hvorfor ældes vi så forskelligt?' (Gyldendal, 2000), 'Kend din krop, mand' (Aschehoug, 2006) og 'Skarpe hjørner & Runde dage' (Munksgaard, 2016). Kaare Christensen er en hyppig gæst i medierne. Han har modtaget en lang række danske og internationale forskningspriser og han har modtaget Syddansk Universitets formidlingspris, der gives til forskere for levende og kreativ kommunikation af deres faglige felt. 

 

Om foredraget

Vi lever længere og længere, og vores helbred er bedre end tidligere generationers. Men kan det blive ved at gå fremad? Eller er vi ved at nå en grænse for menneskets livslængde og helbred?

Forskningen har vist at der ligger flere mekanismer bag hvorfor vi ældes, men det er bemærkelsesværdigt hvor forskelligt alderen påvirker hvert enkelt individ. Nogle mennesker er både psykisk og fysisk friske til det sidste, mens andres vej mod livets ende præges af sygdom og skavanker allerede tidligt i alderdommen. Hvordan vi ældes kan undersøges på mange måder, bl.a. med befolkningsstudier der ser på ældres helbred og funktionsevne og med lægevidenskabelige studier. Vi ved også, at vores gener i et vist omfang bidrager til hvordan vi ældes og hvor længe vi lever. Aldring kan altså ses helt ned på celle-niveau.

Aldringsforskerne Tinna Stevnsner fra Aarhus Universitet og Kaare Christensen fra Syddansk Universitet vil fortælle om alt dette og meget mere når de holder foredrag om aldring af kroppen og dens celler.