Den sovende hjerne
Om foredraget
Hvad sker der i hjernen når vi sover, og hvorfor er søvn nødvendig for helbredet? De nyeste forskningsresultater inddrages når vi dykker ned i søvnens mysterium. For hvorfor skal man egentlig sove og hvor meget søvn er nødvendigt for et godt helbred?
Søvn består af fire forskellige faser som har hver deres helbredende effekter på hjernen. Den dybe søvn er fx helt anderledes end REM-søvn – også kendt som drømmesøvn – og det vil du få eksempler på. Foredraget vil desuden afdække de biologiske konsekvenser af for lidt søvn, og blandt andet diskutere sammenhængen mellem utilstrækkelig søvn og senere udvikling af Alzheimers sygdom.
Vi skal også kigge ind i hjernen og se på de mekanismer der regulerer om vi er vågne eller sover. Du vil få forklaret hvordan faktorer som lys, koffein og alkohol påvirker de søvnregulerende mekanismer. Under foredraget gennemgås også hvilke af de mange råd om god søvn der giver mening i forhold til søvnens biologi.
Forelæseren, neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum, vil undervejs også give eksempler på hvordan moderne søvnforskning udføres med udgangspunkt i sin egen forskningsgruppes arbejde.
Om forelæseren
Birgitte Rahbek Kornum er lektor på Københavns Universitet hvor hun forsker i søvn og søvnsygdomme. Hun har en ph.d. grad i neurovidenskab og har tidligere arbejdet som forsker både i USA på Stanford University og i Danmark på Rigshospitalet. I dag er hun leder af en forskningsgruppe på Institut for Neurovidenskab som forsker i søvnens biologi og særligt i interaktionen mellem immunforsvaret og søvn.
Hun er modtager af den prestigefyldte ”Young Investigator of the Year Award” fra det Amerikanske Akademi for Søvnmedicin og har modtaget adskillige store fondsbevillinger.
Ud over sin forskning bruger Birgitte Rahbek Kornum tid på at formidle viden om søvn. Hun er en erfaren foredragsholder og forfatter til bogen ’Forstå din søvn’, som udkom på forlaget Gyldendal i 2019.