Stjernernes vilde liv

Om foredraget
Efter at stjerner fødes i interstellare gasskyer og begynder at lyse, gennemgår de forskellige udviklingsstadier før de ender deres dage kaotisk som ustabile stjerner eller som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier, fra nye stjerner der lige er blevet dannet i interstellare gasskyer til rester efter stjerner hvis liv er endt i en voldsom eksplosion. Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold. Men fælles for alle stjerners livscyklus, er at de dannes af støv og gas der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år, for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

I løbet af foredraget vil du høre om stjernernes vilde liv og om nogle af de mere eksotiske typer af stjerner som findes ude i Universet. Du vil også høre om hvordan vi kan "kigge ind" i stjernerne ved at studere de lydbølger som de udsender – det som kaldes asteroseismologi. Hør også om hvad stjernernes "musik" fortæller os om deres indre.

Du vil få at se hvordan forskerne ”bygger" stjerner i en computer og hvordan man kan sammenligne dem med stjernerne i Universet og dermed blive klogere på hvordan de vil udvikle sig. Hør tilmed om nogle af de målinger og resultater forskerne har fået fra NASA’s rumteleskoper Kepler og TESS, ESO’s teleskoper i Chile og teleskoperne i SONG-netværket.

Til slut vil du komme med en tur rundt på stjernehimlen og se og høre om en række udvalgte stjerner i forskellige stadier af deres vilde og fascinerende liv.

 

Om foredragsholderne
Mia Sloth Lundkvist forsker og underviser i stjerner og exoplaneter. Hendes primære interesse er stjerner som exoplaneter kredser om og som udviser såkaldte stjernesvingninger da disse kan give præcise detaljer om stjernerne som vi ikke kan få på andre måder. Denne viden kan så bruges til at studere deres omkredsende exoplaneter, og det er her Mias fokus ligger. Især er hun interesseret i exoplaneter som er lidt større, men meget varmere end vores egen Jord da de bliver formet af processer som vi ikke ser i vores eget Solsystem. I sin forskning arbejder Mia med data fra både teleskoper på Jorden og rumteleskoper så som NASAs Kepler- og TESS-missioner.

Mia Sloth Lundkvist er adjunkt ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, er medlem af Det Nationale Instrumentcenter for Dansk Astrofysiks bestyrelse og er den danske repræsentant i Nordisk Optisk Teleskops Observing Programme Committee.

 

Hans Kjeldsen har gennem snart en menneskealder forsket og undervist i astrofysik. Omdrejningspunktet for hans forskning er undersøgelser af stjerner og exoplaneter – altså planeter der kredser om andre stjerner end Solen – ved brug af data fra både rumteleskoper og jordbaserede teleskoper.

Hans Kjeldsen har været med til at gøre mange af de enestående nye opdagelser om exoplaneter som de senere år har revolutioneret forståelsen af universets mangfoldighed af verdener og muligheden for at der kan være liv andre steder end på Jorden. Resultaterne er ikke mindst opnået gennem et tæt samarbejde mellem NASA og astronomer ved Aarhus Universitet om at analysere og behandle videnskabelige data fra bl.a. NASA rumteleskoperne Kepler og TESS, et samarbejde som Hans Kjeldsen har været en drivkraft bag.

Hans Kjeldsen er centermanager i grundforskningscentret Stellar Astrophysics Center (SAC), leder af Aarhus Universitets nye tematiske rumcenter, Aarhus Space Center (SpaCe), og sidder derudover i en række bestyrelser og komiteer, herunder leder af Det Nationale Instrumentcenter for Dansk Astrofysik (IDA) og medlem for Nordisk Optisk Teleskops bestyrelse.

Mia Sloth Lundkvist

Hans Kjeldsen