Celler deler os

Foredragsholderen
Lotte Bjergbæk er lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, hvor hun forsker i hvordan cellen reparerer det utal af skader som hver dag opstår i cellens DNA. Hun har en ph.d.-grad i molekylærbiologi og har tidligere arbejdet som forsker i Schweiz ved Genève Universitet. 

Lotte Bjergbæk er desuden forfatter til bogen ’DNA’ i serien Tænkepauser som udkom i 2020 og bogen ’Celler deler os’ som udkom i 2022. Sidstnævnte er første bog i den nye naturvidenskabelige serie ScienceFaction. Begge bøger er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Om foredraget
Cancer kan opstå i vores kroppe når cellens kontrolgener bliver ramt af mutationer og dermed sat ud af drift. Det kan få en celle til at løbe løbsk og foretage uhensigtsmæssigt mange celledelinger som er et kendetegn for cancerceller. Cancer er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Og populært sagt, en bivirkning af at ”celler kommer af celler” da det tillader at mutation på mutation kan akkumuleres i en celle. Kendskab til cellens kontrolsystemer øger vores indsigt i hvordan cancer opstår og dermed også hvordan vi i fremtiden kan behandle og forebygge.

Tag med på en rejse i cellens historie og bliv klogere på cellens kontrolsystemer. Du vil også blive introduceret for den éncellede svamp som udgør vores bagegær, ’Saccharomyces cerevisiae’, som forelæseren anvender i sin forskning til at undersøge cellens kontrolsystemer. Forskerne forsøger at ”keep it simple” ved at bruge gærceller, men utrolig nok har en gærcelle og en menneskecelle uhyre meget tilfælles.