Er parasitter og mikrober vores fjender?

Foredragsholderne

Tom Gilbert er en britisk evolutionsbiolog der startede sin forskerkarriere som ph.d.-studerende ved Oxford Universitet hvor han udviklede nye metoder til at studere fortidens DNA. Herefter flyttede Tom til University of Arizona i USA og arbejdede på evolutionen af HIV-virus. I 2005 flyttede Tom til Københavns Universitet hvor han forskede i hvad DNA fra fortidens og nutidens planter og dyr kan fortælle os om evolution. Selvom man kan lære en masse om evolution fra planter og dyrs DNA, var det som om der manglede noget for at danne det fulde billede.

Et tilfældigt møde i 2012 med en ekspert i gribbe-fugle satte gang i Toms nysgerrighed om de mikrober der lever i og på større organismer og hvordan disse mikrober påvirker den organisme de lever på og i. Det har nemlig vist sig, at mikroberne ikke kun påvirker organismens helbred, men også hvordan organismen på mange andre måder lever sit liv. Mikroberne der lever på og i en organisme kan derfor meget vel være selve kernen i organismens evolution. I dag er Tom leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Evolutionær Hologenetik der netop forsker i dét emne.

Peter Lindberg Nejsum er professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og er tilknyttet infektionssygdomme ved Aarhus Universitets Hospital. 

Peters forskning har ført til ny viden om parasitternes evolution, genernes betydning for hvor mange parasitter man får, hvorvidt parasitter fra dyr smitter mennesker, samt en forbedring af diagnosen af parasit-infektioner. I de senere år har Peter primært forsket i hvordan parasitiske orme påvirker vores immunsystem på ondt og godt. På den ene side kan de være meget skadelige og nedsætte effekten af vaccinationer og på den anden side udskiller de molekyler som kan reducere betændelsestilstande i kroppen og dermed kan parasitter måske i fremtiden bruges til behandling af bestemte sygdomme.

Peter har publiceret mere end 110 videnskabelige artikler og meget af Peters forskning udføres i samarbejde med internationale forskere.

Peter har modtaget den prestigefyldte ”Sapere Aude” pris fra det Danmarks Frie Forskningsfond og har modtaget adskillige store fondsbevillinger.

Peter er også glad for at formidle sin forskning og viden om parasitter. Du kan bl.a. se og høre ham i ”Bidt, brændt og inficeret” på DR Ultra med Sebastian Klein og høre Peter snakke om parasitter i podcasten ”Vildt Naturligt” på P1.

.

Om foredraget

Når de fleste af os tænker på mikrober, tænker vi ofte på deres fjendske sider og den rolle de spiller i at give os madforgiftning, virussygdomme og infektioner. I de seneste årtier er vores opfattelse af mikrober dog blevet mere positiv i takt med at forskning har afsløret hvor vigtig en rolle de spiller i f.eks. vores tarme. Hør evolutionsbiolog Tom Gilbert fortælle om hvorfor vores mikrober kan opfattes som små ’medicin-fabrikker’ der kan påvirke udviklingen af sygdomme som f.eks. gigt og hvordan vores diæt og miljø kan ændre den sammensætning af mikrober der lever på og i os. Effekten af vores mikrober stopper ikke der. Forskning viser at dyrenes mikrober hjælper dem med at tilpasse sig nye spisevaner og ændringer i klimaet samt at gå i vinterhi – mikroberne kan endda styre dyrenes opførsel og hvilken mage de vælger. Hvis disse opdagelser kan overføres til os mennesker, tyder det på at vi ikke kun lever uforstyrret med mikroberne på og i os, men at de faktisk er med til at ’forme’ os som dem vi er – på både godt og ondt.

Hvad er forskellen på de organismer som er vores venner og dem som er vores fjender? En parasit er per definition skadelig – men er det mon så simpelt når det kommer til stykket? Der findes eksempelvis parasitter der får græshopper og fårekyllinger til at begå selvmord ved at hoppe i vandet og blive spist af fisk – det er skidt for de græshopper og fårekyllinger det går ud over, men omvendt hjælper parasitten derved med at balancere hele økosystemet. Parasitter spiller på flere måder en vigtig rolle, ikke bare i naturen, men også i vores immunforsvar. Det har vist sig at en stor del af vores immunforsvar er udviklet til at håndtere og bekæmpe parasitiske orme. For det er faktisk helt normalt for os mennesker at have parasitter. Udviklingen i de sidste 100 år har dog gjort at parasitterne er forsvundet fra Danmark. Vi må derfor spørge os selv: når parasitterne ikke er her længere, begynder vores immunforsvar så at ”kede sig” – og måske bekæmpe kroppen i stedet? Få svar på disse spørgsmål og meget mere når parasitforsker Peter Lindberg Nejsum fortæller om parasitiske orme og deres potentielle gavnlige virkninger.