Fascisternes Rom

Ved Nils Arne Sørensen, professor i moderne historie, SDU.

Onsdag den 21. september 2022 kl. 19.00 - 21.00

Sted: Professionshøjskolen UCL, Klostervænget 4 (Sygeplejerskeuddannelsen).

 

Mange danskere rejser hvert år til Rom. En af de ting, der gør et besøg i Rom spændende, er de mange spor, der er i byen fra forskellige historiske perioder. 

Aftenens foredragsholder er professor ved SDU Nils Arne Sørensen. Han er medforfatter til den anmelderroste bog Evighedernes by Rom, som fortæller Roms dybt fascinerende historie: Hvordan har de historiske og politiske strømninger skabt byen, og hvordan har forskellige tiders magthavere formet og omformet den. Emnet for aftenens forelæsning er fascisternes Rom.

I 1922 overtog fascisternes leder, Benito Mussolini, regeringsmagten i Italien. Han havde store ambitioner. Italien skulle genrejses som stormagt, landet skulle moderniseres og befolkningen genopdrages: der skulle skabes nye, fascistiske mennesker.

Som en del af dette projekt begyndte fascisterne at forandre byen Rom, så den kunne være en passende hovedstad for fascisternes nye Romerrige. De ville skabe et nyt Rom, et tredje Rom efter kejsernes og pavernes.

Forelæsningen vil efter en introduktion til fascismen fortælle om, hvordan fascisterne gennem omfattende udgravninger og saneringsprojekter i det historiske centrum synliggjorde det romerske kejserrige, som de så sig som arvinger til, men også hvordan de med monumentalt byggeri fremstillede deres egne idealer om et moderne fascistisk samfund befolket af nye mennesker.

 

Pris: 75 kr. 

Foredraget arrangeres af Svendborg Folkeuniversitet i samarbejde med AOF Center Fyn. Billetter købes gennem AOF.

Knappen "Køb billet" fører til AOF's side, hvor billetter kan købes. Hvis der er ledige pladser, kan billetter købes ved indgangen.