Fascisternes Rom

Ved Nils Arne Sørensen, professor i moderne historie, SDU.

Onsdag den 21. september 2022 kl. 19.00 - 21.00

Sted: Professionshøjskolen UCL, Klostervænget 4 (Sygeplejerskeuddannelsen).

 

I 1922 overtog fascisternes leder, Benito Mussolini, regeringsmagten i Italien. Han havde store ambitioner. Italien skulle genrejses som stormagt, landet skulle moderniseres og befolkningen genopdrages: der skulle skabes nye, fascistiske mennesker.

Som en del af dette projekt begyndte fascisterne at forandre byen Rom, så den kunne være en passende hovedstad for fascisternes nye Romerrige. De ville skabe et nyt Rom, et tredje Rom efter kejsernes og pavernes.

Forelæsningen vil efter en introduktion til fascismen fortælle om, hvordan fascisterne gennem omfattende udgravninger og saneringsprojekter i det historiske centrum synliggjorde det romerske kejserrige, som de så sig som arvinger til, men også hvordan de med monumentalt byggeri fremstillede deres egne idealer om et moderne fascistisk samfund befolket af nye mennesker.

 

Pris: 75 kr. 

Foredraget arrangeres af Svendborg Folkeuniversitet i samarbejde med AOF Center Fyn. Billetter købes gennem AOF. Oplysninger herom følger!

I 1942 ville fascisterne vise sig frem på en verdensudstilling, der skulle afholdes i en ny bydel, syd for Rom. 2. verdenskrig betød, at udstillingen blev aflyst, men store dele af bydelen blev opført, bl.a. signaturbygningen ”Den Italienske Civilisations Palads”, bedre kendt som ”det firkantede Colosseum”.