Sære sanser

Aflyst

Ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet

Tirsdag d. 23.  februar 18.45-21.00

Sted: Professionshøjskolen UCL, Klostervænget 4 (Sygeplejerskeuddannelsen).

Livestream fra Aarhus Universitet.

 

Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser, vi er udstyret med. Hør om, hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser, der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse, der er meget langt fra vores egen.

Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et væsen er udstyret med og dets hukommelse. Derfor har dyr og mennesker med forskellige sanser også meget forskellige verdensopfattelser. Kort sagt: vores virkelighed er den del af vores omverden vi kan sanse.

Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter med vores stærkt begrænsede sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre den kender.

Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen: slangers varmesyn, fugles magnetsans, flagermus’ biosonar og hajers evne til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv med spørgsmålet: har vi sjette sanser?

Deltagelse er gratis.

Livestreamingen gennemføres kun, hvis de aktuelle coronarestriktioner tillader, at 50 personer kan forsamles.

Det er nødvendigt at reservere pladsbillet (gratis). Benyt knappen Reserver billet øverst på siden.

Billetreservation åbner  d. 9.februar, dvs 14 dage før arrangementet.

Om forelæseren:
Peter Teglberg Madsen er professor i sanse fysiologi på Institut for Biologi på Aarhus Universitet hvor han er verdensførende forsker i hvalers og flagermus’ brug af biosonar. Én af hans seneste anerkendelser herfor er Forskningsministeriets Eliteforsk-pris som han modtog i 2019.