Grønlands indlandsis

Livestreamingen i SEF aflyses

Ved  Nicolaj Krog Larsen, professor i kvartærgeologi , Globe Institute, Københavns Universitet og

David Lundbek Egholm, professor i geofysik , Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Tirsdag d. 24. november 18.45-21.00

Sted: SEF, Fåborgvej 44, 5700 Svendborg (Auditoriet).

Livestream fra Aarhus Universitet.

Deltagelse gratis, men pga coronarestriktioner er der et begrænset antal pladser (45) til rådighed. Vi skal derfor have en forhåndstilmelding. Stigende smittetal kan betyde, at livestreamingerne i SEF må aflyses. SEF er  som kritisk infrastruktur underlagt særlige regler og kan blive nødt til at begrænse antallet af personer, der må opholde sig på stedet. Tilmeldte til livestreamingerne vil få direkte besked herom, hvis det skulle blive tilfældet..

Man tilmelder sig ved at "købe" en gratis billet via knappen "Reserver billet" ovenfor.
Billetsalget åbner d. 3. november.

Man kan købe 2 billetter.  Hvis en større gruppe ønsker at deltage, bedes man skrive en mail herom til svendborgfolkeuniversitet@gmail.com for at høre, om det er muligt.

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål, du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i, hvornår Indlandsisen blev dannet, og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om, hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber udnytter forskerne bl.a., at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om, hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem, samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 

Hør afslutningsvis om, hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt?